De enige Nederlandse Drone verzekering

Heb ik een vliegbewijs nodig om met een drone te vliegen?

U mag alleen met een drone vliegen, zwaarder dan 250 gram, als u een vliegbewijs heeft. Voor sommige vluchten heeft u een aanvullend vaardigheidsbewijs nodig. De vliegbewijzen zijn geldig in alle landen van de Europese Unie.

Vliegbewijs nodig voor subcategorie A1 en A3

U heeft een vliegbewijs nodig als u met een drone wil vliegen in de subcategorieën A1 en A3. Hiervoor moet u een training en een kennistest doen bij een vliegschool. Dit kan bij 1 van de volgende vliegscholen:

Deze vliegscholen zijn door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) aangewezen.

Vliegbewijs aanvragen bij RDW

Na het behalen van de online kennistest, krijgt u van de vliegschool een mail met een persoonlijke link naar de RDW-website. Via die link vraagt u het vliegbewijs aan. U logt in met DigiD en betaalt met iDeal. Het vliegbewijs krijgt u daarna per mail toegestuurd. U print het zelf uit.

Dit vliegbewijs heet officieel het bewijs van voltooiing. En is alleen geldig als u vluchten maakt onder de condities die gelden in de subcategorie A1 of A3.

U heeft dit vliegbewijs altijd bij u als u met de drone vliegt.

Geen vliegbewijs nodig voor (speelgoed)drones

Heeft u een (speelgoed)drone zónder camera? En weegt de drone minder dan 250 gram (bij opstijgen)? Dan heeft u geen vliegbewijs nodig.

Voorbeeld vliegbewijs drone

Vaardigheidsbewijs nodig voor subcategorie A2

U heeft een vaardigheidsbewijs nodig als u in subcategorie A2 vliegt. U kunt dit vaardigheidsbewijs pas halen als u al het vliegbewijs heeft. Na 31 december 2020 moet u dan een aanvullende kennistest bij een vliegschool doen. De aanvullende kennistest gaat bijvoorbeeld over weersomstandigheden en vliegprestaties van een drone.

De voorbereiding op de aanvullende kennistest kunt u zelf doen. U kunt ook een opleiding volgen.
Daarnaast moet u een praktische zelfopleiding hebben gedaan. Dit kunt u doen door u zelf te trainen in het vliegen met een drone onder de condities van de subcategorie A3.

Vaardigheidsbewijs aanvragen bij RDW

U kunt bij de RDW het aanvullende vaardigheidsbewijs aanvragen als u:

  • in bezit bent van het bewijs van voltooiing;
  • bewijs heeft dat u de aanvullende kennistest heeft gehaald;
  • verklaart een praktische zelfopleiding te hebben gedaan.

Op het moment dat u de aanvullende kennistest heeft gehaald, krijgt u van de vliegschool een mail met een persoonlijke link naar de RDW. Via die link vraagt u het vaardigheidsbewijs aan. U logt in met DigiD en betaalt met iDeal. Het vaardigheidsbewijs krijgt u daarna per mail toegestuurd. U print het zelf uit.

U heeft het vaardigheidsbewijs altijd bij u als u met de drone vliegt. Met dit vaardigheidsbewijs mag u ook in de subcategorie A1 en A3 vliegen.

Voorbeeld vaardigheidsbewijs drone
Bron: rijksoverheid.nl
VeiligVliegen.nl