De enige Nederlandse Drone verzekering

Particulier drone gebruik

Om te beginnen is het goed om te weten dat particulier drone gebruik valt onder regelgeving voor modelvliegtuigen.

Als particulier mag u vliegen met een drone tot 25 kg. De overheid stelt wel regels voor het particulier vliegen met een drone. Zo is het verboden om boven aaneengesloten bebouwing te vliegen. Ook vliegen boven wegen, waterwegen, spoorlijnen, en mensen is verboden. De drone moet tijdens de vlucht altijd in het zicht zijn van de bestuurder, in het donker vliegen is dan ook niet toegestaan. De maximale vlieghoogte is 50 meter, de maximale horizontale afstand 100 meter. Bij het naderen van een helikopter of ander laagvliegend toestel dient de drone zo snel mogelijk te landen.

No-Fly zone’s

Op de kaart hiernonder kunt u zien waar de zo genaamde ” no-fly zones” in Nederland zijn. Zoals je kunt zien op de kaart gelden er restricties onder andere voor Schiphol en Rotterdam. Ook voor het vliegveld van Den Haag gelden beperkende voorwaarden. Er zijn al Drones op de markt die een ingebouwde beveiliging hebben en kunnen simpelweg niet opstijgen rondom vliegvelden of een beperkte hoogte kunnen bereiken. Voor de meest actuele ‘no fly zone’ kaart klik hier.

Privacy

Veel drones beschikken tegenwoordig over een camera, dit brengt privacy risico’s met zich mee. Echter hoeft een drone niet over een camera te beschikken om privacy van andere te schenden. Het is vaak niet mogelijk om vanaf de grond te zien of er wel of geen camera onder hangt. Dus ook simpel over iemand zijn tuin vliegen met drone zonder camera kan leiden tot privacy schending. Het schenden van regels kan leiden tot geldboetes of het inbeslag nemen van de drone, bij vaker in de fout gaan zijn gevangenisstraffen mogelijk. Gezien de privacy regels en die voor modelvliegen, komt al snel de vraag naar voren waar mag een particulier wel vliegen? Wat overblijft na interpretatie van de regels zijn eigenlijk weilanden en natuurgebieden.

Verzekering

Zelfs in een natuurgebied bestaat de kans dat uw drone neerstort en daarbij een ander persoon verwondt. Als uw drone een persoon verwond kan dit grote gevolgen hebben, niet alleen directe schade maar ook indirecte schade kan op de piloot verhaald worden. Als een persoon als gevolg van u drone arbeidsongeschikt wordt, dan zijn de financiële gevolgen gigantisch. Of u hiervoor verzekerd bent hangt af van uw AVP verzekering. Vaak zijn toestellen tot een gewicht van 20 kg verzekerd, mits er alleen hobbymatig mee gevlogen wordt! Maakt u wel eens commercieel vluchten met uw drone? Dan bent u dus niet verzekerd!

Vliegen met drone verzekered onder AVP?
Schade door uitsluitend particulier drone gebruik is verzekerd onder AVP bij de volgende verzekeraars:
Drone
Aegon:tot 25 KG
National academic:tot 20 KG
Reaal:tot 20 KG
Interpolistot 25 KG
Nationale Nederlanden:tot 25 KG
Centraal beheer achmea:tot 25 KG
ASR:tot 25 KG

Heeft u nog geen AVP verzekering? kijk onder afsluiten welke het goedkoopste is!
Afsluiten

Dit is geen juridisch advies Polispark kent geen aansprakelijkheid voor de juistheid of geldigheid van deze informatie

VeiligVliegen.nl