De enige Nederlandse Drone verzekering

Voorwaarden aanvragen vliegbewijs:

 • Een vliegbewijs is verplicht als de drone of het onbemande luchtvaartuig waarmee u vliegt zwaarderisdan 250 gram.
  Als uw drone door de fabrikant is aangemerkt als speelgoeddrone, dan is een vliegbewijs niet verplicht.
 • U kunt het vliegbewijs alleen aanvragen als u een online kennistest heeft gedaan. Dit examen kunt u doen bij een erkende Nederlandse vliegschool.
 • U bent 16 jaar of ouder .
 • U bent in het bezit van   en staat ingeschreven in de   (BRP).

Voorwaarden aanvragen exploitantnummer:

 • Een exploitantnummer is verplicht als u eigenaar (exploitant) bent van een drone of een onbemand luchtvaartuig met een camera of een gewicht van meer dan 250 gram. Als uw drone door de fabrikant is aangemerkt als speelgoeddrone, dan is een exploitantnummer niet verplicht.
 • U bent in het bezit van   en staat ingeschreven in de   (BRP).

Bent u piloot en ook eigenaar (exploitant) van een drone?
Dan heeft u een vliegbewijs én een exploitantnummer nodig.

 

Een vliegbewijs heeft u nodig als uw drone zwaarder is dan 250 gram.

 1. U doet een online kennistest bij een erkende Nederlandse vliegschool.Wilt u een vaardigheidsbewijs voor de subcategorie A2 aanvragen? Dan moet u eerst de online kennistest hebben afgerond (dit heet het ‘bewijs van voltooiing’). Meer informatie over subcategorieën vindt u op de website van de Rijksoverheid.
 2. Na het met succes afronden van de kennistest ontvangt u van de vliegschool een mail. Daarin staat een voor u unieke link waarmee u online uw vliegbewijs bij ons opvraagt.
 3. Via de link in de mail van de vliegschool logt u in met DigiD en komt u in het aanvraagscherm. U betaalt de kosten met iDeal.
 4. Na de betaling ontvangt u van ons het vliegbewijs per mail. Dit is een Europees vliegbewijs dat ‘bewijs van voltooiing theorie-examen’ wordt genoemd.
 5. Bewaar het vliegbewijs goed. Dit vliegbewijs moet u tijdens de vlucht bij u hebben (uitgeprint of op uw mobiele telefoon).
 6. Bent u ook eigenaar van een drone? Dan heeft u een exploitantnummer nodig. Lees dan verder bij ‘zo werkt het aanvragen van een exploitantnummer’.

U heeft een exploitantnummer nodig als u eigenaar bent van 1 of meer drones met een camera of een gewicht van meer dan 250 gram. Met het aanvragen van een exploitantnummer staat u als eigenaar (exploitant) bij ons ingeschreven.

U heeft maar 1 exploitantnummer nodig, ook als u meerdere drones heeft.

 1. U vraagt een exploitantnummer aan via de knop ‘Exploitantnummer aanvragen’. U logt in met DigiD en betaalt de kosten.Doet u de aanvraag op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning. En houd uw vestigingsnummer bij de hand. Dit vindt u op het uittreksel of de website van de Kamer van Koophandel.Heeft u een eenmanszaak? Dan is inloggen alleen mogelijk met DigiD.
 2. Per mail ontvangt u het exploitantnummer. Een deel van het exploitantnummer moet u vastmaken aan de buitenkant van de drone(s). Ga voor meer informatie naar het onderwerp ‘En nu verder’ op deze pagina.
 3. Bent u ook piloot van een drone? Dan heeft u een vliegbewijs nodig. Lees dan verder bij ‘zo werkt het aanvragen van uw vliegbewijs’.

 • Bewaar uw vliegbewijs goed, dit moet u tijdens het vliegen kunnen laten zien (uitgeprint of op uw mobiele telefoon).
 • Als eigenaar van de drone heeft u een exploitantnummer van ons ontvangen. Een deel van dit nummer moet u aan uw drone vastmaken en inprogrammeren. Het exploitantnummer bestaat uit letters en cijfers. Voorbeeld: ”NLD87astrdge12kc – xyz”.
 1. Alleen het deel vóór het streepje moet goed zichtbaar vastgeplakt worden (bijvoorbeeld met een sticker) aan de buitenkant van de drone. De laatste 3 letters laat u weg, wat voorkomt dat anderen misbruik van uw exploitantnummer kunnen maken.
 2. Heeft u meerdere drones? Het exploitantnummer is voor al uw drones geldig en moet op alle drones vastgemaakt zijn.

Vliegbewijs:
Het vliegbewijs is 5 jaar geldig vanaf de datum dat u het online theorie-examen heeft gehaald. Na 5 jaar doet u opnieuw examen en vraagt u een nieuw vliegbewijs aan.

Exploitantnummer:
Het exploitantnummer is 1 jaar geldig. U ontvangt 6 weken voordat dit afloopt een herinneringsmail.

Of u de drone moet verzekeren, hangt af van waar en met welke soort drone u vliegt. We raden u sterk aan om u te verzekeren voor lichamelijke of materiële schade aan derden door ongelukken met drones. Controleer of uw aansprakelijkheidsverzekering schade dekt die veroorzaakt wordt door drones.

Voor particuliere gebruikers met een drone vanaf 20 kilogram is een verzekering verplicht op basis van EU-regelgeving. Kijk voor meer informatie over de verplichtingen en verzekeringen op de website van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Verzekering toevoegen aan uw exploitantgegevens bij de RDW

Is een verzekering voor u verplicht? Dan moet u deze toevoegen aan de exploitantgegevens die bij ons zijn vastgelegd. Uw verzekeringsgegevens kunt u ook toevoegen als u niet verzekeringsplichtig bent.

Voeg een verzekeringsnummer toe via de knop ‘Exploitantgegevens aanpassen’. Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning.

Voor het vliegen in de open categorie heeft u geen vluchtvergunning nodig. Als u vliegt in de specifieke categorie, dan heeft u wel een vluchtvergunning nodig. Meer informatie over vluchtvergunningen? Neem dan contact op met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Vergunningen toevoegen aan uw exploitantgegevens bij de RDW

Als u een vluchtvergunning heeft dan moet u het nummer van de vluchtvergunning toevoegen aan uw exploitantgegevens die bij ons zijn vastgelegd. Voeg vergunningen toe via de knop ‘Exploitantgegevens aanpassen’. Staat het exploitantnummer op naam van uw bedrijf? Log dan in met eHerkenning.

Welke vergunningen heb ik nodig voor zakelijk gebruik als piloot met een eigen drone?

Als u als piloot met uw eigen drone geld verdient, dan heeft u de volgende vergunningen nodig: :

Als u uw drone puur als hobby gebruikt, dan heeft u geen vergunningen nodig. (tot 250 gram)

Vliegen met een drone. Wat moet ik regelen?

Vanaf 31 december 2020 zijn er nieuwe regels bij het vliegen met een drone of een ander onbemand luchtvaartuig, bijvoorbeeld op afstand bestuurbare vliegtuigjes en helikopters.

Een vliegbewijs is verplicht als u vliegt met een drone die zwaarder is dan 250 gram. Een exploitantnummer is verplicht voor eigenaren van drones met een camera of drones die zwaarder zijn dan 250 gram. Als de fabrikant uw drone als speelgoeddrone heeft aangemerkt, dan gelden deze regels niet voor u.

Bent u piloot en ook eigenaar van een drone? Dan heeft u een vliegbewijs én een exploitantnummer nodig.

Aanvragen van een vliegbewijs of exploitantnummer

Verlengen van een vliegbewijs of exploitantnummer

Bron: RDW

VeiligVliegen.nl