Online je drone verzekeren!

Er zijn verschillende vergunningen voor drones. Welke vergunning(en) u nodig heeft, hangt af van uw situatie. Bent u zelf de piloot? Dan heeft u een vliegbrevet nodig. Bedrijven die met een drone vliegen moeten een vergunning (ROC) hebben. Vliegt u als hobby met een drone? Dan hoeft u geen vergunning te hebben.

Soorten vergunningen.
Er zijn vergunningen voor:

Op de site van de ILT staan formulieren om een dronevergunning aan te vragen.

Welke vergunning heb ik nodig?
Welke vergunning u nodig heeft hangt af van uw situatie.

  • Bent u piloot, met een eigen drone? En gebruikt u de drone voor uw eigen bedrijf? Dan heeft u een ROC-, een vliegbrevet en een bewijs van luchtvaardigheid nodig.
  • Huurt u als bedrijf een piloot en een drone in? Dan hoeft u alleen een ROC- voor zakelijke drones aan te vragen. De piloot moet voor zijn vliegbrevet zorgen. En de eigenaar van de drone zorgt voor het bewijs van luchtvaardigheid.

2 soorten ROC vergunningen
Er zijn 2 soorten ROC’s: de ROC en de ROC Light. Welke vergunning u nodig heeft, hangt af van het gewicht van de drone. En hoe hoog of hoe ver u wilt vliegen. Is de drone zwaarder dan 4 kilo? Dan heeft u een ROC nodig. De ROC light is bedoeld voor lichtere drones (tot 4 kg). Voor deze vergunning gelden minder eisen. Maar u mag met een ROC Light minder hoog en minder ver vliegen.

Regels vergunning ROC en ROC Light
Regels vergunningDrone zwaarder dan 4 kiloDrone lichter dan 4 kilo
Soort vergunngingROCROC Light
Maximaal totaal gewicht Drone150 kilo4 kilo
Maximale vlieghoogte drone120 meter50 meter
Maximale afstand tussen de drone en de bestuurder of de waarnemer500 meter100 meter
Minimale afstand tot mensenmenigten150 meter50 meter
Minimale afstand tot bebouwing150 meter50 meter
Minimale afstand tot aut(snel)wegen150 meter150 meter

RPAS Operator Certificate (ROC) of ROC-light aanvragen
U kunt de ROC of de ROC-light aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Meer informatie over het aanvragen van de ROC kunt u vinden op de website van de ILT. U vindt hier ook de formulieren die u nodig hebt voor de aanvraag.

Drone-ontheffingen afgegeven voor 1 juli 2015
Tot 1 juli 2015 moest u als zakelijke gebruiker een ontheffing voor uw drone aanvragen. Is uw ontheffing vóór 1 juli 2015 afgegeven? Dan is deze geldig tot de datum die erop staat.

VeiligVliegen.nl